El procés de derogació del vot pregat avança molt lentament, però ho fa malgrat que la mesura acumula gairebé un any des que es va posar en marxa. És una de les reformes que té sobre la taula el govern espanyol, que ara és a l’espera de rebre les conclusions definitives de la subcomissió del Congrés abans de posar-lo a debat a la cambra baixa.
El president de la Junta Electoral Central (JEC) – l’òrgan superior de l’Administració Electoral encarregat de vetllar per la transparència i objectivitat dels processos electorals- Miguel Colmenero va comparèixer la setmana passada davant dels membres de la subcomissió del Congrés per a la reforma de la Llei electoral per presentar-los un informe que tindrà un pes rellevant en l’aprovació definitiva.
El més destacat de l’informe és que la JEC sosté que la reforma de la Loreg ha de garantir la personalitat dels votants de l’exterior, aposta per enviar amb antelació la documentació electoral, ampliar els terminis per a l’emissió del vot i endarrerir l’escrutini, com explica el digital EspañaExterior.
Ara és a l’espera de rebre les conclusions definitives de la subcomissió del Congrés abans de posar-lo a debat a la cambra baixa
A més, veu amb bons ulls la remissió d’una papereta en blanc que haurà de cobrir el votant i demana més mitjans per als consolats. La JEC aposta per mantenir el sistema del vot per correu, encara que finalment s’acabin decidint altres modalitats alternatives, com ara el vot presencial o telemàtic.
La JEC defensa que la supressió de la sol·licitud personal del vot hauria d’anar acompanyada de la inclusió d’una altra mesura que garanteixi la personalitat en l’exercici del dret de sufragi –igual que l’establert en cas que l’elector opti pel dipòsit del vot en urna en ambaixades o consolats– per evitar així qualsevol supòsit de suplantació de la voluntat de l’electoral a l’exercici d’aquest dret.
Els partits catalans al Congrés posen una data límit a la derogació del vot pregat