L’exposició fotogràfica “Sarajevo Barcelona Light&Shade” és a càrrec d’Anto Magzan [Foto: Anto Magzan]

Una selecció de fotografies en blanc i negre de les ciutats de Sarajevo i Barcelona escenifiquen en una mostra de 30 anys d’amistat. L’exposició fotogràfica “Sarajevo Barcelona Light&Shade”, d’Anto Magzan, es pot veure a l’ajuntament de Saravejo i l’organitza la Delegació del Govern català al Sud-est d’Europa. L’exposició s’inaugurarà el proper 21 de novembre, a les 19 hores, a l’ajuntament de Sarajevo.

A més de les fotos en blanc i negre, la mostra recull un joc fotogràfic de llums i ombres, un clarobscur de persones i arquitectura que reflecteix la identitat de dues ciutats.

L’exposició culmina un any d’intensa cooperació entre Catalunya i Bòsnia i Hercegovina. En aquest temps, s’ha signat un conveni de col·laboració entre el Cantó de Sarajevo i la Generalitat de Catalunya; s’ha declarat ciutadà d’honor de la capital bosniana a títol pòstum el fotoperiodista català Jordi Pujol Puente i, entre d’altres, s’han dut a terme diverses visites institucionals entre tots dos països.

Presentació d’una monografia

En el marc de l’exposició, es presentarà una monografia homònima que recull les fotografies de la mostra i que conté textos de l’escriptor Miljenko Jergović i d’Eric Hauck, actual delegat del govern català al Sud-est d’Europa i antic corresponsal a Sarajevo durant el setge de la ciutat.

L’exposició compta amb el suport del Ministeri de Cultura i Esports del Cantó de Sarajevo i de l’Associació “Napredak” Zagreb (Associació de Croats a Bòsnia i Hercegovina). La mostra es podrà veure el 24 de novembre.

Agermanats des de l’any 2000

Barcelona i Sarajevo es van agermanar oficialment l’any 2000. Durant i després de la guerra, la societat catalana va oferir un suport ingent i assistència a Bòsnia i Hercegovina. Catalunya va impulsar la reconstrucció de la vila olímpica de Mojmilo, l’estadi olímpic de Zetra, l’assentament de Kasatići i l’escola de Vogošća. A través de moltes altres iniciatives, el govern català ha ajudat a les víctimes de la guerra i de la violència domèstica.

Així mateix, el primer representant dels mitjans internacionals que va morir durant el setge de Sarajevo va ser el jove fotoperiodista català Jordi Pujol Puente (17 de maig de 1992), la mort del qual va ser el detonant que va portar la societat catalana a sentir la guerra de Bòsnia i Hercegovina també com a pròpia.

Durant el conflicte, 340 municipis catalans van fer cada dilluns un minut de silenci per Sarajevo i Bòsnia i Hercegovina. L’ajuda que Barcelona va oferir a Sarajevo va arribar tan lluny que l’Ajuntament va decidir crear l’anomenat Districte 11 o Districte de Sarajevo, un òrgan per coordinar l’assistència que Barcelona prestava a la capital bosniana.

El fotoperiodista Jordi Pujol Puente, Ciutadà d’Honor de Sarajevo a títol pòstum
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram