Font: Centre Català de Luxemburg

Per primera vegada en 30 anys, una delegada del Govern a l’exterior ha visitat Luxemburg. Aquest dijous, Meritxell Serret, titular de delegació de Catalunya davant la Unió Europea s’ha trobat amb una trentena de persones a la seu del Centre Català de Luxemburg. L’última visita d’un representant del Govern a la comunitat catalana de Luxemburg va ser fa quatre anys amb la presència de l’aleshores consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté.

Des de l’arribada de Serret a Brussel·les, la delegació catalana davant la Unió Europea ha reactivat la relació amb les comunitats catalanes a l’exterior perquè “és una de les prioritats apropar-nos-hi per l’acompanyament humà i la feina impagable que feu de difondre la cultura i el tarannà dels catalans arreu”, ha explicat. A més, ha demanat que “independentment de la posició política de cadascú, el que ens uneix a tots és que la majoria estem a favor d’una solució política i acordada per acabar amb el conflicte”.

En la seva intervenció, la titular del Govern a Brussel·les ha manifestat que “Catalunya vol seguir sent un agent actiu a Europa, un país en positiu i un soci que té la voluntat de construir una Unió que doni resposta directa als ciutadans en l’intent d’aproximar-los al màxim a les institucions”. Serret ha afegit que “Catalunya sempre ha tingut aquesta vocació a Europa i un dels encàrrecs que tenim des de la delegació és enfortir-ne els lligams”.

INSTA A AVANÇAR CAP A UNA SOLUCIÓ POLÍTICA

La delegada a Brussel·les ha fet una pinzellada a la situació política que viu Catalunya enmig del judici als seus companys de Govern, la legislatura passada. “Es fa evident que la solució per resoldre un conflicte polític no és a través dels tribunals ni d’un judici”, ha dit. Serret ha insistit que “cal avançar cap a una solució política. Per això, aquells que tenen la capacitat de fer passos i suports per negociar una solució política i avançada, que ho facin”.

Després d’anys reivindicants una solució política i acordada per part del Govern català, la delegada ha explicat que “ens hem trobat una part de l’Estat espanyol estàtic, inflexible i incapaç de dialogar però des de la persistència, Espanya s’ha començat a moure”. El pas de Mariano Rajoy a Pedro Sánchez va suposar “un canvi d’actitud” però ha recordat que “fruit de la nostra persistència hi som i no desapareixerem mai”. Serret ha afegir, però, que “l’opinió generalitzada a l’exterior és que la via de la repressió policial no porta enlloc”, va subratllar.

Una de les dates més assenyalades del procés català és l’1 d’octubre de 2017. “L’1O va ser moltes coses però, sobretot, la constatació que la ciutadania prenia el poder i que aquell dia no manaven els polítics. ni els jutges ni els policies. Van ser els ciutadans que volien decidir el seu futur votant. Aquesta és l’actitud i voluntat que s’ha anat consolidant en l’imaginari col·lectiu i el camí a seguir”. Després de la seva intervenció la delegada ha pogut compartir les opinions dels assistents a la xerrada i signar el llibre d’honor del Centre Català de Luxemburg.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram