Entenem l’afirmació de la cultura catalana a Portugal com un desideràtum polític com a factor de projecció i afirmació de Catalunya al món. La difusió del nostre patrimoni material i immaterial és un imperatiu democràtic. L’Agenda 2030 de l’ONU, que integra els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), reconeix el paper crucial de la cultura, la creativitat i la diversitat cultural per a un desenvolupament inclusiu i sostenible. En aquest sentit, les relacions culturals entre Portugal i Catalunya representen un àmbit d’enorme potencial de desenvolupament i descoberta recíproca, en el qual aquesta delegació aposta estratègicament amb l’objectiu de conèixer-nos més i millor.

La Delegació del Govern a Portugal ha celebrat aquest any 2023 la diada de Sant Jordi organitzant una exposició d’art gòtic català i l’actuació dels Castellers de Vilafranca a tres ciutats portugueses. Així, el passat 20 d’abril es va inaugurar l’exposició “Barcelona Gòtica. Obres del Museu Diocesà i de la Catedral de Barcelona” al Museu Nacional d’Art Antiga de Lisboa (MNAA), que consisteix principalment en pintures sobre fusta i integra també altres obres de contextualització històrica i artística. Aquesta exposició romandrà oberta fins al 6 d’agost. Mentrestant, des de la Delegació, hem organitzat conjuntament amb el MNAA un cicle de conferències els dies 25 i 26 de maig sobre personalitats històriques portugueses vinculades a Catalunya, l’art gòtic català i el pla estratègic dels museus catalans. La cloenda comptarà amb un concert de música medieval.

Entre els dies 21 i 23 d’abril hem volgut portar a Portugal un dels tresors més preuats de la cultura catalana i patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO: els castells (“les famoses torres humanes de Catalunya”, com es coneixen a Portugal). Els Castellers de Vilafranca van ser presents a les ciutats de Lisboa, Elvas i Évora. A la capital portuguesa, van actuar a l’interior de l’Ajuntament, a la Praça do Município, al Castelo de São Jorge i al monument del Padrão dos Descobrimentos. A Elvas, els castells es van poder veure a la plaça principal de la ciutat (Praça da República) i a Évora, a la Praça do Giraldo. Cal destacar que Elvas i Évora també estan classificades per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat i els espais de les actuacions són emblemes de les respectives ciutats.

“Els continguts als perfils oficials de l’Ajuntament de Lisboa van tenir més de set milions de visualitzacions (amb la presència dels Verds a Portugal)”

En tots aquests indrets, els Castellers de Vilafranca es van veure sorpresos per la presència de multituds i animats pels aplaudiments de milers de persones entregades i emocionades per les espectaculars construccions castelleres. El dia 23, la Delegació del Govern també va organitzar un acte commemoratiu de la Diada de Sant Jordi en el qual va oferir un dinar amb l’entrega de roses i llibres, com marca la tradició. Hi van ser presents els Castellers de Vilafranca i la comunitat catalana resident a Portugal.

La celebració del Sant Jordi a Portugal va tenir una gran repercussió mediàtica nacional: les principals cadenes de televisió nacionals, emissores de ràdio, revistes i diaris del país van publicar diverses entrevistes i reportatges. Pel que fa a les televisions, les dues principals (RTP i SIC) van cobrir in situ les actuacions castelleres amb l’emissió de reportatges en horari de màxima audiència. D’altra banda, també hi va haver una difusió espectacular en l’àmbit de les xarxes socials. Sense anar més lluny, els continguts als perfils oficials de l’Ajuntament de Lisboa van tenir més de set milions de visualitzacions.

La Delegació del Govern a Portugal va començar a preparar la diada de Sant Jordi d’enguany ja l’octubre de 2022, amb les respectives gestions amb el Ministeri de Cultura del Govern de Portugal; la Direcció Regional de Cultura de l’Alentejo; els ajuntaments de Lisboa, Évora i Elvas; l’empresa de gestió cultural municipal de Lisboa (EGEAC); les direccions del Castelo de São Jorge i el Padrão dos Descobrimentos; el Consell de Districte d’Arroios; així com amb organitzacions de la societat civil portuguesa (per exemple, l’Associació de Col·lectivitats de Lisboa). La col·laboració amb Turisme de Lisboa també va ser inestimable. De la mateixa manera que ho va ser i aquí expresso el meu reconeixement i profund agraïment per la gran professionalitat i treball de l’equip de la Delegació del Govern a Portugal.

Rui Álvaro Serra da Costa Reis és el delegat del Govern de la Generalitat a Portugal

L’APLEC d’Elvas i el compromís de la delegació
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram