Un cop tancat el període de vot consular, i a falta de saber els resultats del vot exterior català, des de Catalansalmon i Vullvotar volem fer un resum de l’experiència de votar des de l’exterior sense vot pregat per primer cop en molts anys.

Votar al consolat sense papers
Juntament amb la derogació del vot pregat, el fet de poder-se presentar al consolat sense papers i només identificant-se amb el passaport o DNI, i que el mateix consolat oferís als votants paperetes, sobres i certificats, ha estat la sorpresa positiva de la jornada. Gràcies a això molts catalans que feia anys que no votaven, han pogut presentar-se als consolats sense res més que el seu passaport o DNI i votar!

Descarregar-se les paperetes, sí però…
La possibilitat de descarregar-se les paperetes per Internet (idea d’aquesta casa) ha facilitat i molt la possibilitat de votar. Però per no faltar a la tradició, s’ha fet de la manera menys eficient possible.
Per començar, l’enllaç que anava a les instruccions per correu i, per tant, en paper, s’havia d’escriure manualment era simplement demencial: http://www.ine.es/descarga_candidaturas_elecciones_23-07-2023. No només és un atemptat contra qualsevol principi d’usabilitat i de facilitat d’accés, sinó que per acabar-ho d’adobar, l’enllaç dirigia a una pàgina que no havien creat i donava un error (404) com una casa de pagès.

Desconeixement
Malgrat la campanya de les organitzacions a l’exterior a les xarxes socials i el mateix departament d’Acció Exterior de la Generalitat, encara avui rebem queixes de catalans i catalanes que no sabien com havien de votar, o que esperaven votar al consolat fins el mateix dia 23 de juliol (com va passar en les darreres eleccions) o que deia que no podia votar perquè no havia rebut les paperetes (i no sabia que es podien descarregar). La informació sobre la derogació del vot pregat no ha arribat a tothom.

Caos als consolats
Resulta difícil de creure, però és així: les instruccions per votar han canviat en meitat del procés electoral. Si bé els primers dies era obligatori incloure una fotocòpia del DNI o del passaport dins del sobre del vot presencial al consolat, a partir del tercer dia, això va canviar i els consolats ja van deixar d’oferir-se a fer còpies dels passaports, perquè una resolució de la Junta Electoral Central així ho deia: (http://www.juntaelectoralcentral.es/cs/jec/doctrina/acuerdos?anyosesion=2023&idacuerd oinstruccion=121392&idsesion=1046&template=Doctrina/JEC_Detalle).

“L’opacitat i la manca de traçabilitat són, han estat, i continuen sent la gran caixa negra del vot exterior”

També hi ha hagut confusió al voltant de la famosa signatura al darrere del sobre (que ningú no ha sabut explicar-nos mai perquè serveix i que sempre hem trobat un atemptat flagrant a l’anonimat del vot), perquè, encara que no us ho creieu, les instruccions en castellà deien una cosa i les instruccions en català deien el contrari, i que al final sembla que també s’ha eliminat… Tot plegat, és demencial!

Hom diria que resulta millor eliminar una norma com la còpia del passaport, però aquesta no és la qüestió. El que es tracta és de saber si la Junta Electoral decidirà si un vot amb passaport adjunt és nul (o concretament no-vot), cosa que eliminaria tots els vots del primer cap de setmana als consolats. Els ho hem reportat i han respost que serien “laxes en la interpretació”. Poden ser tot els benevolents que vulguin, però nosaltres no sabrem mai quin criteri han fet servir sobre el nostre vot. Perquè fets així ja han passat anteriorment. Encara que no us ho creieu, en eleccions anteriors, un canvi d’última hora, va fer que el criteri per determinar els vots nuls d’electors de Barcelona fos diferent que el de Girona Tarragona i Lleida. No us ho creieu?, el nombre de vots nuls a Barcelona en les eleccions catalanes del 14 febrer de 2021 es va multiplicar per 40! La raó? Pregunteu-ho a la Junta Electoral Provincial de Barcelona. Nosaltres no hem tingut mai una resposta oficial.

Encara depenem dels serveis de correus locals
Que hi ha hagut una gran millora logística (recordeu quan s’havia de demanar el vot per FAX?) és innegable. La combinació d’enviar la documentació de sobres i certificats en una primera tongada i descarregar les paperetes des d’Internet ha fet que les eines per votar siguin disponibles amb dues setmanes d’antelació respecte a anteriors comicis. Però encara depenem dels serveis postals per obtenir certificats i sobres, sense els quals no es pot votar per correu. Desconeixem perquè no es poden descarregar els certificats electorals si hom compta amb un certificat digital.

Opacitat consular
S’ha tancat el vot consular fa 5 dies. Quins són els resultats de participació, us preguntareu, oi? Doncs no ho sabem. Simplement perquè els consolats no han publicat els resultats. Un cop més els consolats no es recorden per qui treballen, i no han publicat de manera clara, útil i homologada, els resultats del vot rebut als consolats; és a dir el cens, els vots rebuts per correu i el nombre de vot presencial, que són les dades mínimes que s’exigeixen en qualsevol procés democràtic, i que tant hem denunciat des de catalansalmon i vullvotar. Alguns consolats han publicat les dades, sense publicar el cens, i algun ha publicat una imatge. Però no és general ni estan en un format estàndard, com si ens fessin un favor. Un cop més.

“El vot exterior ha millorat o no?” No ho sabem perquè els consolats no han publicat els resultats”

L’opacitat i la manca de traçabilitat són, han estat, i continuen sent la gran caixa negra del vot exterior. Ningú no sap si ha votat, ningú sap quanta gent ha votat als consolats, ningú no sap quants vots s’han perdut pel camí. I això és terrible. La pregunta que us deveu fer és: “deixa’t de bajanades, Sergi; el vot exterior ha millorat o no?” La resposta és: no ho sabem perquè els consolats no han publicat els resultats. Ni ho faran. Però ho sabrem més endavant? Doncs no, perquè el nostre vot al consolat encara ha d’anar a la Junta Electoral Central, i d’allà a la Junta Electoral Provincial que toqui, i d’allà al recompte del vot exterior que es farà el divendres 28 de juliol. I en cap d’aquests passos, ningú en deixarà constància oficial. Si es malmet un sac de correu, cosa que també ha passat anteriorment, ningú no ho sabrà. Si el meu vot té un defecte de forma perquè així ho considera la JEC, el meu vot no valdrà per res: no serà nul perquè no entrarà en l’urna, ni en cap estadística. Serà un no-vot. El meu vot acabarà a la paperera al peu dels funcionaris que fan el primer cribratge. O si algú decideix pel camí que el meu vot no li agrada perquè vaig anar al consolat a votar parlant en català, i decideix eliminar el meu vot aprofitant que no hi ha cap control, jo no ho sabré mai.

El que resulta sorprenent és que la JEC sigui tan primmirada amb aspectes com el gruix dels sobres de vot, i tant permisiva amb el vot exterior dels militars (vota un 90%) o policies, i, en canvi, no ens doni cap mena de garantia que el nostre vot ha estat finalment recomptat. I tots sabem de quin peu calça a Junta Electoral Espanyola.

Sergi Marzabal és webmaster i impulsor de Catalansalmon.com i Vullvotar.com

I si els catalans no volen tornar a Catalunya?
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram