El nou govern de la Generalitat, presidit per Salvador Illa, ha designat Jaume Duch com a conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, un dels catalans amb més trajectòria i influència a les institucions europees. Amb una destacada carrera com a funcionari d’alt nivell al Parlament Europeu, Duch ha estat fins ara responsable de la comunicació institucional d’aquesta institució, impulsant la proximitat entre el Parlament i la ciutadania i fomentant una major participació en el procés democràtic europeu.
El profund coneixement del conseller Duch sobre el funcionament de les institucions europees serà clau per complir un dels objectius principals del nou executiu: recuperar i reforçar la influència de Catalunya a Europa. Els socialistes catalans sempre han defensat un paper més actiu de les regions amb competències pròpies, com Catalunya, en la presa de decisions a escala comunitària, especialment en àrees com l’educació, la sanitat, la cultura i les polítiques econòmiques i socials. Un dels punts centrals serà potenciar la presència de Catalunya al Comitè de les Regions, òrgan consultiu de la Unió Europea, per guanyar pes en el procés legislatiu europeu.
Per assolir aquests reptes, Duch haurà de traçar una nova estratègia d’acció exterior, basada en principis com la concertació entre actors, la lleialtat institucional, la recerca del consens i la pluralitat, així com l’eficàcia i la transparència. Aquestes línies estratègiques buscaran reordenar la projecció internacional de Catalunya i reforçar la seva presència en els fòrums internacionals.
“Duch haurà de traçar una nova estratègia d’acció exterior, basada en principis com la concertació entre actors, la lleialtat institucional, la recerca del consens i la pluralitat, així com l’eficàcia i la transparència”
Un altre dels grans reptes per al nou conseller serà aconseguir que el català tingui un paper més destacat a les institucions europees. Duch, defensor de la diversitat lingüística en el Parlament Europeu, haurà de treballar perquè la llengua catalana pugui utilitzar-se en els debats i procediments parlamentaris, així com fomentar la promoció de la cultura catalana en l’àmbit europeu.
A més, el conseller haurà de coordinar les accions del govern per consolidar l’economia catalana a l’exterior, intensificar la captació d’inversions i promoure la projecció dels centres de recerca i formació de prestigi que té el país. També es prioritzarà el suport als catalans residents a l’estranger i es fomentaran polítiques per facilitar el retorn dels que vulguin tornar al territori.
En definitiva, el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior es troba davant un repte crucial: establir un nou rumb per a la política exterior catalana. La trajectòria i l’experiència internacional de Jaume Duch seran determinants per aconseguir que Catalunya tingui un rol més actiu i reconegut dins la Unió Europea, amb més influència en el desenvolupament de polítiques que afecten directament la ciutadania.
Laura Ballarín Cereza és la secretària de política europea i internacional del PSC
Laura Ballarín: “L’acció exterior catalana tindrà més impacte si les delegacions van de bracet amb les ambaixades espanyoles”