Les exportacions i l’activitat empresarial a l’exterior del país han tingut sempre una importància determinant en el sistema productiu català. De fet, l’exitós procés d’industrialització de Catalunya no hauria estat possible sense l’acumulació de capital i coneixements aconseguida amb les exportacions de vi, aiguardent i llenços estampats al segle XVIII, ni sense la figura dels indians al segle XIX. Mancada de recursos naturals i d’un imperi colonial, Catalunya va avançar-se i va liderar la revolució industrial a la península gràcies a les seves xarxes comercials a l’exterior, que van permetre importar les matèries primeres i les innovacions tecnològiques, per després col·locar als mercats internacionals els béns produïts. L’esperit emprenedor i innovador de la societat catalana van fer la resta.

Avui, en un món ja globalitzat, el teixit empresarial català continua obert a l’exterior. Comptem amb 8.129 filials catalanes provinents de 3.150 empreses matrius, distribuïdes en 128 països diferents. I una força exportadora que impulsa l’economia i la producció del nostre país. Ho hem tornat a comprovar l’any 2021, en què el comerç exterior ha estat el motor de la recuperació. Després de l’aturada de l’activitat de l’any anterior, a causa de la pandèmia de la Covid i les necessàries mesures de prevenció sanitària, en el 2021 les exportacions no només han recuperat les xifres anteriors a aquesta crisi, sinó que han batut una vegada més el seu rècord històric.

Les dades situen el comerç exterior com a clau per a la recuperació post-covid, però també per a la transformació del sistema productiu català

Sense disposar encara de les dades del mes de desembre, les exportacions catalanes en els primers onze mesos del 2021 havien arribat als 73.844,3 milions d’euros, pràcticament el volum d’exportacions assolit en tot el 2019. Una xifra que representa el 25,6% del total d’exportacions de l’Estat espanyol. Més encara, l’increment d’exportacions de gener a novembre ha estat del 22%, molt per sobre del creixement estimat del PIB i superior al creixement de la mitjana estatal (21,2%), al de la zona euro (16,7%) i al de països de referència com França (14,9%) i Alemanya (13,8%).

Però a més de les dades quantitatives globals i la seva aportació en la recuperació econòmica, cal destacar el bon comportament de les exportacions de nivell tecnològic, indicatives de la configuració del model productiu, i que també continuen creixent pel camí de rècord. En aquest sentit, fins i tot durant la crisi del 2020, les de nivell tecnològic alt van augmentar un 3,4% fins a arribar als 9.038,1 milions d’euros i superar el seu registre per cinquè any consecutiu. Un ritme de creixement que es va mantenir durant el primer semestre de 2021, amb un increment interanual del 3,5%. Així mateix, el 58% de les exportacions d’enguany han estat de contingut tecnològic alt i mitjà alt.

Una Catalunya a l’exterior que compta amb un valuós espai d’informació i difusió com és Exterior.cat. Gràcies i enhorabona per aquests tres anys de bona feina. I que en siguin molts més

Totes aquestes dades situen el comerç exterior com a clau per a la recuperació post-covid, però també per a la transformació del sistema productiu català, que des de l’actual Govern ens hem proposat que esdevingui més resilient, més sostenible i alineat amb els reptes col·lectius del nostre país. Amb aquest objectiu, des del Departament d’Empresa i Treball, per mitjà d’ACCIÓ, donem suport a l’activitat exportadora i a la internacionalització del teixit empresarial, conscients de la seva importància estratègica.

Al cap i a la fi, el present i el futur de Catalunya no es poden plantejar sense la seva presència empresarial, comercial i sociocultural arreu del món. Una Catalunya a l’exterior que compta amb un valuós espai d’informació i difusió com és Exterior.cat. Gràcies i enhorabona per aquests tres anys de bona feina. I que en siguin molts més.

Roger Torrent i Ramió és conseller d’Empresa i Treball

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram