La Delegació del Govern a Alemanya, conjuntament amb l’associació empresarial de Berlín (BWG) i l’oficina d’ACCIÓ a Alemanya, va organitzar una missió inversa d’Alemanya a Catalunya per als membres d’aquesta associació. El motiu del viatge pot sorprendre, ja que no es tracta d’una de les temàtiques que habitualment és notícia a Catalunya. Que no sigui un titular recurrent mostra que ja ha passat a formar part del dia a dia de les persones de manera natural: es tracta de la salut digital. Però no a tot arreu és així. A Alemanya, l’accés a l’historial mèdic digital, com passa a Catalunya amb l’app La Meva Salut, és una qüestió que tot just s’està començant a resoldre, malgrat que el debat polític al voltant d’aquesta qüestió ja fa anys que dura. ‘La Meva Salut’ no només funciona sense entrebancs, encara millor: està àmpliament acceptada i implementada al principat. Dels 7,8 milions de persones que viuen a Catalunya, l’utilitzen 5 milions.

Però Catalunya destaca també en altres àmbits d’eHealth. L’estratègia del govern de la Generalitat i dels actors privats per convertir Catalunya en una bioregió està portant fruits. L’ecosistema cohesiona empreses i start-ups, universitats i administració pública. La existència de tres clústers a Catalunya que fomentin sinergia entre aquests actors en el àmbit de salut (salut mental, sector beauty i bio i Health tech), és un bon exemple per aquesta dinàmica. Aquest gran potencial cal explicar-lo a fora.

L’associació BWG va començar a mobilitzar els seus membres perquè participessin en aquest viatge i aquests van donar resposta:  A principis de juny una delegació d’unes 15 persones va viatjar a Barcelona per conèixer a prop les experiències catalanes. La Delegació del Govern a Alemanya va ser clau per elaborar un programa institucional i empresarial contundent: en dos dies i mig es van fer vuit visites que incloïen una multitud de presentacions, exposicions d’experiències i intercanvis entre el grup alemany i els seus interlocutors del territori.

“A Europa encara ens hem de conèixer molt més. La feina de la Delegació a Alemanya també serveix per això: construir ponts entre homòlegs per enfortir l’intercanvi d’idees entre el nord i el sud del continent. Catalunya té molt per oferir”

Per il·lustrar el caràcter punter de les iniciatives a Catalunya, es pot destacar aquests tres:

1- El projecte d’intel·ligència artificial per escurçar el triatge de patologies de baixa complexitat a les urgències de l’hospital universitari Parc Taulí de Sabadell. En l’àmbit internacional es parla molt de l’aplicació de la IA en medicina, però aquesta experiència és de les poques que ara mateix s’està posant en pràctica en la vida real.

2- Els esforços del departament de Salut per implementar una estratègia per l’intercanvi de dades mèdiques entre els CAPS i hospitals públics. A Berlín, els hospitals estan treballant per trobar una solució tècnica i organitzativa per a aconseguir un intercanvi fluid. Conèixer els esforços a ambdues bandes pot ajudar a potenciar les estratègies a cada lloc.

3- Visita a l’hospital Vall d’Hebron per conèixer els àmbits d’actuació i les estratègies d’ensenyament per formar les noves generacions de professionals de salut a través d’un centre de simulació. El tema de manca de personal qualificat en l’àmbit de salut preocupa molt a Alemanya.

Conèixer les iniciatives empresarials d’actors com Biocat, CataloniaBio &HealthTech, Pier07 i Barcelona Health Hub. En aquestes trobades, els assistents del viatge van tenir l’oportunitat de conèixer una gran varietat d’empreses, només de salut digital sinó també d’àmbits com la detecció de malalties víriques i de patologies relacionades amb l’envelliment.

Els assistents del viatge procedents d’àmbits tan diversos com clíniques públiques i privades, professionals de la protecció de dades, del sector de les startups com també inversors, van poder fer-se una imatge de com és de punter el sector de la salut a Catalunya. Cal mencionar que la imatge no va ser d’una tendència espontània i superficial, sinó d’un teixit empresarial ferm que ha crescut de manera orgànica al llarg dels anys. Als participants els va cridar l’atenció la bona entesa entre política, ciutadania catalana i el món empresarial.

A Europa encara ens hem de conèixer molt més. La feina de la Delegació a Alemanya també serveix per això: construir ponts entre homòlegs per enfortir l’intercanvi d’idees entre el nord i el sud del continent. Catalunya té molt per oferir.

Marie Kapretz és la delegada del Govern a Alemanya

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram