Niranjan MarjaniLa crisi Covid-19 té el potencial de remodelar l’ordre mundial. Reestructurar l’ordre mundial implica que les relacions entre països i entre països i institucions canviaran. Enmig de tot el flux, les relacions de la Xina amb diversos països i institucions probablement patiran un canvi. La situació abans de Covid-19 i després de Covid-19 no serà la mateixa per a la Xina. Les indicacions d’el canvi ja són visibles. La UE també és una d’aquestes institucions les relacions amb la Xina canviaran. L’impacte de Covid-19 en les relacions de la UE amb Xina podria considerar-se des de dos punts de vista. Primer és per què les relacions canviaran. En segon lloc, per què és important que la UE restableixi les seves relacions amb la Xina.

Xina serà l’únic factor responsable de l’canvi en les relacions UE-Xina. Xina ha estat considerada responsable de l’brot i la propagació de Covid-19. Encara que la Xina és reticent a acceptar això, la seva diplomàcia en la crisi de Covid-19 tampoc ha estat impressionant. Després de l’brot de Covid-19, la Xina va subministrar equips de prova a diversos països de la UE, com Espanya, Itàlia, Països Baixos i República Txeca. No obstant això, la majoria dels equips de prova que va subministrar la Xina van resultar ser defectuosos. Els equips no van donar resultats precisos. Com a resultat, aquests països van haver de tornar els equips de prova a la Xina. En el cas d’Itàlia, havia donat equip mèdic a la Xina. Però quan el Covid-19 va causar estralls a Itàlia, la Xina va vendre els equips que van ser donats per Itàlia a Itàlia. Mentre la Xina va fallar en la seva diplomàcia, els països de l’OTAN es van presentar. Els membres de l’OTAN, República Txeca i Turquia, van subministrar equips mèdics als països de la UE més afectats, Espanya i Itàlia.

L’experiència de la UE amb la Xina i les accions de l’OTAN durant la crisi de Covid-19 li han donat una oportunitat a la UE en diferents aspectes. La UE com a organització s’ha enfrontat desafiaments durant molt de temps. El Brexit ha estat un gran desafiament. De la mateixa manera, les creixents divisions dins dels països de la UE també van ser motiu de preocupació. Recentment, les divisions dins de la UE van ser evidents quan diversos països, inclosos Espanya, Itàlia i Portugal, van sol·licitar l’emissió d’eurobons per reduir la càrrega financera causada pel Covid-19. No obstant això, aquesta demanda va ser rebutjada per alguns països membres, inclosos Alemanya i els Països Baixos. En canvi, la UE va posar a disposició dels països membres un crèdit d’emergència de 600 mil milions d’euros per que l’utilitzin per a pagaments d’atur, préstecs comercials i altres costos.

A més de les divisions internes, les incursions de la Xina a Europa també han estat motiu de preocupació per a la UE. En 2019, Itàlia es va convertir en el primer país de l’OTAN a unir-se a la Iniciativa de cinturons i carreteres de la Xina. A més, les disputes de la UE amb els Estats Units també van ajudar a la Xina a augmentar el seu abast a Europa. En general, les disputes dels Estats Units, ja sigui amb la UE o amb l’OTAN, havien creat una incertesa sobre el paper d’aquestes institucions. Però la crisi de Covid-19 ha brindat una oportunitat tant a la UE com a l’OTAN per redimir els seus rols i rellevància. És probable que la redefinició de el paper de la UE sigui una estratègia per contrarestar la influència de la Xina en el futur. Alguns passos ja són evidents. Covid-19 ha afectat greument a les economies de la majoria dels països de la UE. En aquesta situació, hi ha la possibilitat que la Xina inverteixi diners en les empreses d’aquests països. En previsió d’una adquisició hostil per part de la Xina, països com Espanya, Itàlia i Alemanya han revisat les seves lleis sobre inversió estrangera directa.

El Covid-19 ha estat un desafiament molt seriós per a tothom. La UE és una de les regions més afectades, ja que ha representat el nombre màxim de morts per aquest virus. Però la UE ha enfrontat una sèrie de desafiaments abans de l’esclat del Covid-19. No obstant això, el paper de la Xina durant aquesta crisi podria ser l’oportunitat que la UE necessita per resoldre els seus problemes. Les divisions internes a la UE han estat un problema important. Perquè la UE s’enfronti a la Xina en el futur, és important definir primer els desafiaments i tenir un enfocament comú. De la mateixa manera, per contrarestar a la Xina, la UE ha de tenir relacions cordials amb els Estats Units. Els passos recents presos per l’OTAN podrien considerar-se com un pas per contrarestar a la Xina. La crisi de Covid-19 ha posat de manifest la necessitat que la UE reconsideri els seus compromisos amb la Xina. La UE ha d’aprofitar aquesta oportunitat i emergir més fort.

Niranjan Marjani és un analista polític i investigador de Vadodara, a l’Índia

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram