31.892 catalans i catalanes van retornar a Catalunya des de l’estranger l’any 2023 segons dades de l’Estadística de Migracions i Canvis de Residència (EMCR) que ha fet públiques l’Instituto Nacional de Estadística (INE). Així, deixa un saldo migratori negatiu (la diferència entre les entrades i les sortides) de 2.787 persones (nombre de sortides superior al d’entrades). L’any 2022 el saldo migratori a Catalunya també va ser negatiu -de 6.413 persones-. Aquestes dades assenyalen que el fenomen del retorn és cada cop més rellevant a Catalunya.
L’Estadística de Migracions i Canvis de Residència de l’INE proporciona una aproximació estadística dels fluxos migratoris espanyols, de cada comunitat autònoma, de cada província i de cada municipi amb el estranger i de les migracions interiors dins de l’Estat.
Un total de 34.679 catalans van emigrar cap a l’estranger l’any 2023. Això suposa un lleuger augment del 1,7% (587 persones més) respecte de 2022 i un descens del 9,8% respecte de 2021, primer any en que es va implementar les dades de l’INE.
Fa un any, l’anterior govern de Pere Aragonès va presentar el Pla de Retorn i la constitució d’una Comissió Interdepartamental per a elaborar una llei de retorn. Ho va fer en una compareixença de l’expresident Aragonès i l’exconsellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret. La FIEC recorda que “en el seu moment, vam celebrar que presentés el pla retorn, i vam considerar positiu el fet que es comencés a dissenyar una estratègia sobre la Catalunya Exterior”.
La FIEC lamenta que “el nou Govern de la Generalitat hagi, de moment, abandonat l’objectiu d’un Pla de Retorn”
Davant d’aquest escenari, la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) lamenta “profundament” que que “el nou Govern de la Generalitat hagi, de moment, abandonat l’objectiu d’un Pla de Retorn quan les xifres mostren, de manera evident”.
En un comunicat, la FIEC subratlla que “el fenomen del retorn és una realitat i que, malgrat això, són encara milers els catalans que deixen Catalunya a la recerca de millors oportunitats personals i laborals” i “necessiten un suport i una estratègia de suport des del govern català”.
El Pla de retorn del govern Aragonès tenia com a objectiu fomentar el retorn de talent de professionals que es van veure obligats a marxar, molts d’ells arran de la crisi econòmica del 2008. I tenia l’objectiu de permetre que el país es nodrís d’aquells professionals formats a Catalunya i amb una àmplia experiència professional a l’estranger.
La FIEC reclama una llei de retorn per als catalans a l’estranger