Foto: Representants de les comunitats catalanes a l’exterior, en l’assemblea virtual [FIEC]

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) mantindrà el seu paper rellevant per a la població catalana a l’exterior. Així s’ha confirmat després de l’assemblea general que ha tingut lloc aquest cap de setmana de forma virtual amb la participació de més d’una cinquantena de representants de les diferents comunitats catalans a l’estranger.

“Hem aconseguit grans coses en el passat i que hem de continuar les lluites de futur”, assegura la FIEC en un comunitat. Les prioritats passen per la lluita contra el ‘voto rogado’, pel desenvolupament de la Llei de la comunitat catalana de l’exterior, per una llei del retorn digne, per l’ensenyament del català a l’exterior. I subratlla que “som apartidistes però no indiferents al que passa a Catalunya”.

Segons dades dels consolats espanyols, actualment hi ha registrats 332.000 catalans a l’exterior. Les comunitats catalanes de l’exterior representen “una realitat demogràfica molt potent” i al mateix temps són, o poden ser, “un instrument indispensable de projecció exterior” en tots els àmbits: econòmic, cultural i universitari.

Durant l’assemblea, els assistents de forma virtual van debatre el document ‘Les comunitats catalanes de l’exterior: identitats múltiples en un món global, la necessitat del treball en xarxa, ens cal una federació d’entitats ?’ que va incorporar fins a una tretzena d’esmenes.

El document, segons la FIEC, enumera “les grans orientacions que ens permeten definir què vol dir ser català de l’exterior en el segle XXI, fugir d’interpretacions romàntiques i acceptar que l’emigració catalana és com totes les emigracions (a la recerca d’una vida millor i un futur millor)”. Una altra conclusió clara: “si la FIEC no existís, caldria inventar-la”, rebla la federació.

A més, s’ha aprovat la proposta de modificació d’estatuts de la FIEC que han permès posar al dia les estructures organitzatives de la FIEC.

MÀRIUS VENDRELL, REELEGIT PRESIDENT

La FIEC ha renovat la junta directiva pel període 2021-2024 formada per 21 persones. Màrius Vendrell (Barcelona, 1950) ha estat reelegit com a president de la FIEC, un càrrec que ocupa des de fa 12 anys. Viu al Brasil des de fa 64 anys i és l’actual president del Casal Català de Sao Paulo.

L’acompanyen sis vicepresidents: Jordi Gairín (Europa), Albert Masquef (Estat espanyol), Joan Morales (Amèrica del Nord), Esther Barnet (Con Sud d’Amèrica), Pasqual Masfurroll (Centreamèrica i Carib), Montserrat Marí (Àsia, Àfrica i Oceania).

A més, Roser Maresma (secretària general), Carlos Morales (tresorer), Antoni Montserrat (vocal d’estudis i anàlisis); vuit vocals territorials: Carmina Munté, Elisenda Bujoms, Víctor Rovira, Mireia Semís, Josep Puig Boo, Mercè Porqueres, Christian Costa i Hellena Cardús; i tres vocals per entitats associades: Sergi Marzábal, Xavier Tudela i Juli Peña.

En l’assemblea virtual de la FIEC hi han participat més d’una cinquantena de representants de les diferents comunitats catalanes de l’exterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram