Francesc Gelpí és l’impulsor d’un calendari que ven a Alemanya [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Francesc Gelpí (Barcelona, 1966) és l’exemple perfecte del que es coneix com seguir la tradició familiar. En el seu cas, aquesta tradició va arribar fa algunes dècades de la mà del seu pare, qui va dissenyar, editar i repartir calendaris als seus coneguts i amics quan acaben els anys. Tot i que una editorial va encarregar-hi el disseny d’aquestes agendes, no hi va convèncer el resultat final i va desdir-se, així que el pare Gelpí va decidir tirar pel dret i encarregar-se de tot el procés per repartir els calendaris. Durant quaranta anys, Francesc Gelpí va tenir un calendari fet pel seu pare i quan ell va faltar, va prendre-hi el testimoni i ha continuat amb la feina de dur-lo a terme.

Fuster de professió, des del 2011 viu a cavall entre Alemanya, Suècia, el Regne Unit i Catalunya desenvolupant-hi projectes en temps rècord, i des de fa tres anys va decidir regalar els calendaris fets per ell mateix als seus coneguts del sector de l’automòbil, on tenen lloc aquests projectes. “Quan es va morir el meu pare, jo vaig decidir seguir amb el calendari que ell feia, però havia de combinar-ho les feines que feia a Alemanya”, explica a Exterior.cat.

“Si el meu pare no en feia no hi havia ningú que el fes”, diu Gelpí, qui arribava carregat de calendaris a les ciutats on treballava. Fins i tot, va deixar escapar alguna proposta de feina per poder tirar endavant els dos calendaris que ja ha dissenyat: “vaig decidir perdre algun projecte per dedicar-me només a fer el calendari; tard o d’hora, et valoraran i n’apareixerà un altre”.

A Alemanya, Francesc Gelpí ha trobat un mercat perfecte per a distribuir els seus calendaris

El de 2024 és el segon que dissenya i l’ha dedicat als gats, un animal diferent és el protagonista durant dotze mesos, es pot trobar tant en català com en alemany. Fer-ne un de doble i els problemes que podien sorgir perquè no parlava l’alemany no el van espantar, al contrari. “Jo no sé parlar en alemany, així que el calendari és un dibuix, jo he dibuixat les lletres, la llengua no ha estat un problema”, confessa.

El producte final, doncs, té els felins com a element vertebrador, i cada mes està presidit per una raça diferent. A més, un dels seus punts forts és el disseny, vertical i cronològic, i el qual segueix l’objectiu inicial del pare Gelpí. “És un calendari de paret que el meu pare va fer per tenir-lo al costat del telèfon, i pots apuntar-hi coses”, explica Francesc Gelpí. “Aquest calendari m’endreça, m’ha ajudat a estructurar-me els mesos”, rebla.

Foto: Joanna Chichelnitzky

Un país amb devoció pels calendaris

A Alemanya, Francesc Gelpí ha trobat un mercat perfecte per a distribuir els seus calendaris. Ajudat per una empresa de publicitat, ha començat a treure el cap en cites tan reconegudes com la Fira del Llibre de Frankfurt. “Sempre he vist que a Alemanya agradava i que l’han apreciat molt, tot i que eren poques persones, les qui ho feien, però vull aconseguir el meu públic”. Comparant-ho amb Catalunya, creu que aquí es dediquen pocs metres quadrats a les llibreries per exposar aquest producte, tan necessari.

A tocar del 2024, el calendari Gelpí ja pot trobar-se en botigues catalanes, amb la versió autòctona, però també a Alemanya, on el Kalender Gelpi segueix lluitant per tenir-hi un lloc de prestigi. Francesc Gelpí ja està treballant en el de l’any 2025, i tot i que no ha volgut descobrir quin animal en serà el protagonista, promet que seguirà duent el seu segell.

La Quinta Forca de Zuric posa el colofó a un any per emmarcar
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram