Del 16 al 18 d’abril, la delegació del Govern de la Generalitat a Itàlia, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i l’Associació Catalans a Roma, impulsa per primera vegada a Roma el Festival de Cultura Catalana. Durant tres dies, la capital italiana comptarà amb la presència dels escriptors Màrius Serra i Coia Valls, el director de cinema Pau Durà i la música de la jove promesa del jazz català, Eva Fernández.

El Festival de Cultura Catalana s’obrirà el 16 d’abril amb la presentació de La novel·la de Sant Jordi de Màrius Serra, que darrerament ha estat traduït a l’italià per l’editorial italiana Marcos y Marcos i sortirà a la venda el 17 d’abril. El crític literari Matteo Lefèvre presentarà l’acte i dialogarà amb l’escriptor Màrius Serra. L’aperitiu de la presentació serà una classe introductòria de llengua catalana, a càrrec d’Isabel Turull, professora de català a la Universitat La Sapienza des del 1987, i en col·laboració amb l’Associació Italiana d’Estudis Catalans (AISC).

El primer dia del Festival es completarà amb la projecció de les pel·lícules Estiu 1993, de Clara Simón i Formentera Lady, de Pau Durà al Cinema Farnese. El periodista i crític cinematogràfic italià Federico Pontiggia farà la introducció de la projecció dels films amb l’assistència del director d’un d’ells, Pau Durà.

El 17 d’abril, el Cinema Farnese dedicarà una sessió a Incerta Glòria, la pel·lícula d’Agustí Villaronga guanyadora dels X Premis Gaudí 2018. A més tindrà lloc la presentació de la traducció a l’italià de l’obra de Joan Sales a càrrec de l’editorial Nottetempo. A l’acte hi participaran el crític literari i escriptor Davide Orecchio i la traductora Amaranta Sbardella.

El darrer dia del festival, l’escriptora Coia Valls farà una xerrada sobre els dos dels seus llibres –El mercader i Amor Prohibit– que han estat traduïts a l’italià per l’editorial Sperling & Kupfer. La presentació tindrà lloc a la llibreria La Feltrinelli de la Galleria Alberto Sordi, a Roma. El festival clourà amb el concert d’Eva Fernàndez Trio al Gregory’s Jazz Club, un dels locals de jazz més emblemàtics de Roma. A la jove promesa del jazz català l’acompanyen el guitarrista Josep Munar i el bateria Enric Fuster i presentaran el seu nou disc Yo pregunto, una selecció de poemes de Pizarnik, Storni, Costafreda i Cortázar que conformen un repertori dolç, intimista i seductor. El concert té un preu de 15 euros.

Al final de cada acte del Festival de Cultura Catalana a Roma es repartirà una rosa als assistents amb l’objectiu de donar a conèixer entre el públic italià la diada de Sant Jordi.