Tot i l’excepcionalitat de la situació provocada per la crisi sanitària de la Covid-19, les delegacions del Govern a l’exterior portaran com cada any la festa de la rosa i el llibre arreu del món. Així complementen la tasca feta pel Diplocat, qui des del 2015 promou la campanya #BooksAndRoses, amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

La delegació del Govern davant la Unió Europea, el Casal Català de Brussel·les i el Centre Balears Europa, organitzen un concurs de relats curts en el marc de la Setmana cultural de Sant Jordi a Brussel·les que té lloc del 20 al 26 d’abril. El concurs consisteix a elaborar un relat curt en català, de gènere i estil lliure, que faci alguna referència implícita o explícita a Brussel·les.

La delegació al Regne Unit organitza la campanya #RegalaUnLlibre #GiftABook a Twitter, amb la qual convida a regalar un llibre a alguna persona a través de les xarxes, compartint fotografies, vídeos i recomanacions amb una menció. La Delegació també col·labora fent difusió de les diferents activitats que organitzen els casals catalans:

A Irlanda, el casal català ha organitzat un concurs literari. L’obra guanyadora s’anunciarà el mateix 23 d’abril. Al Regne Unit, el casal català Catalans UK també ha organitzat uns jocs florals i ha posat en marxa el ‘Catalonia Sound’, un cicle musical virtual durant el temps de confinament, amb concerts per Instagram Live.

CONCURS FOTOGRÀFIC A ALEMANYA

Els lectors de català i l’Institut Ramon Llull a Alemanya promouen un concurs fotogràfic online. S’ha fet un enviament de material de Sant Jordi als lectorats de català a Frankfurt Mannheim, Hamburg, Kiel, Leipzig, Würzgburg, Heidelberg, Constança, Hamburg, Berlín, El Pont Blau i Stuttgart. També a les escoles Joan-Miró, Catalanets i Heinz-Brandt Oberschule de Berlín.

Tambe s’ha facilitat material a les llibreries Bartleby de Berlin; Bergen Erlesen de Frankfurt; Buchladen Neusser de Colònia, La Librería de Bonn, i a les institucions Kultcat e.V. KatalanischDeutscher Kulturverein, Städtepartnerschaft Verein Köln-Barcelona (Colònia), el Centre Cultural Català de Colònia i el Museu de les Roses-Rosen Museum.

A més, el Rosen Museum (museu de les roses) farà una publicació sobre Sant Jordi a la seva revista i la revista del think tank IFA ha publicat un article a la seva revista Impresa Kulturaustausch sobre Sant Jordi.

Als Estats Units, la delegació del Govern col·labora a Washington DC amb la Fundació Paulí Bellet i la Kensington Row Bookshop, que organitzen el Kensington Day of the Book Festival. Concretament, la delegació ha participat juntament amb l’Smithsonian Center for Folklife &Cultural Heritage en la iniciativa Catalonia On Stage.

Ateses les circumstàncies serà un escenari virtual amb vídeos de diferents escriptors i músics catalans. També hi ha un petit espai per a cuina, una obra de teatre del Casal i un espai sobre sardana. A més, ha realitzat un petit vídeo de la DGUSA que es penjarà al web on s’explica la tradició de Sant Jordi.

A Nova York, la delegació col·labora amb el Farragut Fund en l’organització del Sant Jordi in New York, que també s’ha reinventat a través d’un web que oferirà tres jornades de 8 hores d’activitats culturals amb escriptors i artistes.

La delegació del Govern a Itàlia dona suport a la iniciativa impulsada per la comunitat catalana a Itàlia (les associacions Amics de Catalunya i Catalans a Roma). Es tracta d’un concurs literari artístic a través de Ràdio Catalunya Itàlia.

La delegació a França ha organitzat el 1r festival de textos curts i d’il·lustració infantil “Des de la finestra, un Sant Jordi indiscret”. Els participants poden escriure un text curt que inclogui la paraula “solidaritat”. Als petits de la casa se’ls convida a presentar un dibuix inspirat en els valors solidaris. La iniciativa s’adreça a la comunitat catalana resident a França, als residents de França, i als francesos i les franceses residents a Catalunya. El premi són dues entrades a un concert de Manel que tindrà lloc a París el 9 de setembre.

“CAVALLERES EN SABATILLES”, PER STREAMING

La delegació a l’Europa Central ha decidit presentar la programació cultural que tenia prevista per a la celebració de la festa de Sant Jordi a través d’streaming. “Cavalleres en sabatilles” es podrà veure per YouTube el 24 d’abril a les 19 hores.

Sota el lema “L’amor a la paraula” i amb una clara aposta per la producció cultural femenina, el Sant Jordi d’enguany serà tot un viatge cultural. Artistes de Catalunya i Àustria crearan un programa conjunt situat en la frontera entre la literatura, la música, la interpretació i el teatre. La moderació anirà a càrrec de la delegada del Govern català a l’Europa Central Krystyna Schreiber.

La delegació del govern a Suïssa celebrarà Sant Jordi convidant els nens i nenes a fer dibuixos relacionats amb la diada, que seran publicats a les xarxes socials el dijous 24 d’abril, així com un Quizz sobre Sant Jordi. A més, prepararà una publicació en homenatge a Mercè Rodoreda i Aurora Bertrana, dues autores catalanes que van escriure obres importants de la literatura catalana a Suïssa.

A Portugal, la delegació ha impulsat la campanya #SantJordiEmCasa a través de les xarxes socials on es convida a compartir quin llibre s’està llegint o quina obra es recomana. La campanya està oberta a tothom i compta amb el suport de diferents persones que han enregistrat vídeos, com la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé.

La delegació als Balcans i la llibreria Moderna vremena celebren conjuntament Sant Jordi 2020 i la festa croata de la Nit del Llibre (Noć knjige). L’editor Kruno Lokotar presenta una de les obres catalanes més importants que han estat traduïdes al croat. Aquests vídeos es difonen a través de les xarxes socials de la Delegació i de Moderna Vremena.

A més, la delegació s’ha coordinat amb l’Associació d’Escriptors d’Eslovènia, que presentarà obres catalanes traduïdes a l’eslovè els dies 23 i 24 d’abril a través de la seva web i les seves xarxes socials. El dia de Sant Jordi publicarà un vídeo/animació en anglès a les xarxes socials que explica la tradició de celebrar Sant Jordi amb llibres i roses.

Després, durant una setmana, cada dia es publicaran vídeos sobre llibres/autors catalans, a càrrec d’acadèmics del Centre d’Estudis Catalans i d’altres persones relacionades amb Catalunya. També convida la comunitat catalana dels països bàltics a unir-se a Sant Jordi online i fer el seu vídeo sobre un llibre amb els hashtags #aboutabook #booksandroses.

La delegació catalana dels Països Nòrdics enviarà cartes de felicitació als catalans residents en els cinc països i a diverses institucions. També farà difusió de l’acte que prepara el Casal d’Estocolm.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram