En un món cada vegada més globalitzat que planteja nous reptes i desafiaments, la capacitat d’un govern per establir relacions internacionals fortes i productives és crucial per al desenvolupament econòmic i social del seu territori. Després de molts anys sense prestar l’atenció que es mereixeria, el govern català finalment ha fet un pas ferm amb una nova visió estratègica i un compromís ferm en la seva aproximació cap a l’Àsia, una regió que es consolida com l’eix central de l’economia mundial en el segle XXI.

La recent inauguració de la delegació a Corea del Sud i els plans per obrir una nova oficina al Japó durant l’any 2024 són testimonis de la determinació del Govern català per ampliar els seus horitzons i buscar noves oportunitats de col·laboració. Aquestes accions no només busquen reforçar els vincles comercials i culturals, sinó també posicionar Catalunya com un soci clau en sectors d’avantguarda com la biomedicina, la intel·ligència artificial i les tecnologies quàntiques.

En primer lloc, Corea del Sud, amb la seva indústria de semiconductors de primer nivell i el seu lideratge en biomedicina i intel·ligència artificial, representa un soci estratègic per a Catalunya. La col·laboració en aquests camps pot impulsar la recerca i el desenvolupament, així com fomentar la creació de llocs de treball i el creixement econòmic. El Govern ha sabut identificar aquestes àrees com a clau per al futur i està treballant per establir vincles sòlids i duradors.

“El Govern català està marcant, ara més que mai, un precedent en la política exterior d’una nació sense estat”

La visita al Japó de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha estat un clar exemple de la diplomàcia proactiva que Catalunya està exercint amb èxit. La signatura d’un acord de col·laboració bilateral amb el govern de Kyoto és una fita històrica que obre un nou capítol en les relacions entre Catalunya i el Japó. Aquest acord promet fomentar la col·laboració en àrees com la innovació, l’energia sostenible i la tecnologia verda, essencials per a un futur sostenible.

A més, aquesta iniciativa representa un avenç significatiu en el reforçament de les relacions entre ambdós governs just abans de posar en marxa la cinquena edició del Pla Japó 2024-2027. La trobada mantinguda a l’Agència Japonesa de Cooperació al Desenvolupament, les entrevistes amb diversos representants institucionals i la reunió de treball amb el ministeri d’Afers Estrangers, entre d’altres, mostren una aposta decidida i desacomplexada del que pot donar exercir una política exterior ambiciosa.

El Govern català està marcant, ara més que mai, un precedent en la política exterior d’una nació sense estat. L’expansió de la xarxa de delegacions exteriors i la creació de plans de treball conjunts amb governs estrangers són accions que mostren un compromís ferm amb l’obertura de nous mercats i l’establiment de relacions internacionals duradores i demostrant que, fins i tot sense estatut d’estat, és possible tenir una influència significativa en l’escenari mundial.

Josep Solano, corresponsal d’El Punt Avui a l’Àsia i al Pacífic

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram