Foto: Freepik

Després d’un curs intens, durant l’agost la redacció d’Exterior.cat fa una aturada per tornar el setembre amb més i millor periodisme. Per això, ara que abaixem el ritme hem volgut mirar enrere i fer una recopilació d’alguns dels millors reportatges i entrevistes que hem publicat durant aquest curs, perquè els nostres lectors i les nostres lectores pugueu gaudir-ne els dies d’estiu.

Sigui llegint-los per primer cop o tornant-los a assaborir amb més temps, aquí teniu una quinzena de bones lectures d’estiu:

Àngels Grau: com convertir-se en artista a la cinquantena i a l’altre costat de l’Atlàntic

Àngels Grau (Tarragona, 1967) ha fet real la dita que els Estats Units és el país de les oportunitats. “Tot i que he començat sent més gran, em sento molt afortunada de pintar. A Nova York he trobat l’espai per fer-ho”, explica. Continua llegint clicant aquí. 

Guillem Nivet: “La Bressola és una fàbrica de crear nous catalanoparlants a la Catalunya Nord”

Guillem Nivet (Ceret, Vallespir 1993) és el president de l’associació La Bressola, de la Catalunya Nord. A Exterior.cat, Nivet explica per què La Bressola és un projecte educatiu singular dins l’administració de l’Estat francès. Continua llegint clicant aquí.

20 anys jugant i divertint-se en català a Brussel·les

Després de dues dècades, l’Esplai Català de Brussel·les ha aconseguit arrelar: els monitors d’avui van ser nens i nenes de l’esplai. El mini esplai i les colònies complementen la funció de l’esplai: que els infants parlin i es diverteixin en català. Continua llegint clicant aquí.

Eli Bartra Murià: “Catalunya va fer el buit a aquells qui vam viure a l’exili, no existim”

Eli Bartra Murià (Ciutat de Mèxic, 1947) és filla d’Agustí Bartra i Anna Murià, un matriomini de catalans que van exiliar-se a Mèxic durant la Guerra Civil Espanyola. A Exterior.cat, aborda la figura de la seva mare coincidint amb l’edició del llibre Aquest serà el principi, amb la cura de Sam Abrams. Continua llegint clicant aquí.

La Llibreria Blanquerna: l’oasi literari català al cor de Madrid

Madrid també llegeix en català. Prova d’això és que des de fa 30 anys la Llibreria Blanquerna -ara ubicada al número 44 de la calle Alcalá- s’ha erigit en el motor de la cultura catalana a la capital de l’Estat. Continua llegint clicant aquí.

Albert Cano: “Sense el pas per l’Escolania de Montserrat, avui no seria músic professional als Estats Units”

Albert Cano Smit (Ginebra, Suïssa, 1996) és un músic català d’adopció -fill de mare holandesa i pare cordovès- que està fent carrera als Estats Units residint a Northampton, a tocar de Nova York. A Exterior.cat, explica com s’està consagrant com un dels grans talents del piano a l’Amèrica del Nord. Continua llegint clicant aquí.

Begotxu Olaizola: catalanòfila i activista plurinacional

Begotxu Olaizola (Donosti, 1964) és una catalanòfila de cap a peus. Professora de Secundària de professió en diverses ikastoles del País Basc, és una de les principals activistes de Catalunya al País Basc de l’última dècada. Continua llegint clicant aquí.

Rubén López, campió de la NCAA de gimnàstica artística: “Ara entenc per què als Estats Units hi ha un nivell esportiu tan alt”

Rubén López Martínez (Sabadell, 1990) s’ha proclamat campió de la lliga universitària de gimnàstica artística -la NCAA- amb l’equip masculí de Stanford University, el bressol de la gimnàstica artística a l’Amèrica del Nord. A Exterior, Rubén López parla de la seva experiència i d’una trajectòria per a emmarcar. Continua llegint clicant aquí.

La Geganta, molt més que un projecte pedagògic per als nens i nenes catalans de Copenhaguen

Mireia Serra, una catalana resident a Dinamarca va impulsar la plataforma La Geganta. D’això en fa més de 15 anys. “Tot va començar de manera molt espontània convidant als nens i nenes a casa que volguessin conviure, una estona, en català, un cop a la setmana”, recorda a Exterior. Continua llegint clicant aquí.

Julien Leone: “L’‘efecte Julien’ a la Catalunya Nord ha estat mínim, només una minoria mira TV3”

Julio Leone, conegut com a Julien, ha estat el primer concursant d’Eufòria (de TV3) procedent de la Catalunya Nord. El seu pas pel programa ha estat excepcional, fins al punt, que va ser favorit en cinc ocasions, guanyant-se l’estima de l’audiència. Continua llegint clicant aquí.

El perfil dels votants i dels no votants a la Catalunya Exterior. Per què no creix la participació?

Després de gairebé 12 anys de vot pregat és evident que cal molta feina per a tornar a mobilitzar el vot exterior i explicar els avantatges indubtables del nou sistema de vot. Continua llegint clicant aquí.

Anna Prat: “Els meus pares sempre em preguntaven per què volia marxar tan lluny”

Anna Prat (Girona, 1993) viu i treballa des de fa dos anys a la costa oest dels Estats Units i va arribar-hi amb una relocalització des de Sant Cugat del Vallès, on ja treballava per a la multinacional tecnològica HP. A Exterior, repassa el seu camí fins a establir-se, de moment, de manera definitiva. Continua llegint clicant aquí.

La colla castellera, l’esplai infantil i el grup de caminaires: així ressorgeix el Centre Català de Lausana

La pandèmia va castigar durament el Centre Català de Lausana, amb l’afegit que s’hi va sumar la dimissió en bloc de l’anterior junta directiva. Núria Inglin va ser reelegida com a presidenta del Centre Català de Lausana l’abril passat. Tot i néixer a Barcelona el 1956, viu a Suïssa des de fa més de 50 anys. Continua llegint clicant aquí.

Ariadna Font: “Als Estats Units per escalar posicions a la feina com a dona has de guanyar-t’ho doblement”

Ariadna Font i Llitjós (Barcelona, 1974) és l’actual cofundadora i CEO d’Alinia AI. A Exterior.cat, posa en valor l’aprenentatge de la intel·ligència artificial com a eina de millora de la qualitat de la feina. Continua llegint clicant aquí.

Voluntaris catalans als Jocs Olímpics de París 2024

Els Jocs Olímpics de Paris 2024 donaran el tret de sortida el 26 de juliol. L’èxit d’uns Jocs passa, també, per la feina dels voluntaris. Exterior.cat ha conversat amb dos catalans residents a París –Anna Mundet i Jesús Crespo-, qui exerceixen de voluntaris en els Jocs de 2024. Continua llegint clicant aquí.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram