El portal Exterior.cat bufa les espelmes del segon aniversari sent l’altaveu de la Catalunya exterior i visibilitzant l’acció catalana d’arreu del món. Catalans i catalanes escampats per tots els continents,  exportant talent i un esperit emprenedor innat en els seus països d’acollida. En nom propi i també de forma coral.

En aquests dos anys, Exterior.cat ha donat veu al centenar d’associacions i casals catalans, però, al mateix temps, a la representació institucional del país (des dels consellers d’Acció Exterior, Alfred Bosch i Bernat Solé fins a la quinzena de delegats a l’exterior del Govern català) sense oblidar-nos de l’Institut Ramon Llull, ACCIÓ o la FIEC.

Com a mitjà de comunicació, Exterior.cat sempre ha estat lligat a l’actualitat, cosa que ha permès visibilitzar allò noticiable i d’interès global amb una mirada catalana. La pandèmia sanitària o l’esclat del racisme als Estats Units arran de la mort de George Floyd, són alguns exemples.

24 mesos en els quals ha permès a Exterior.cat ser una font d’informació per altres mitjans convencionals de Catalunya. Recentment, amb l’exclusiva d’Anna Navarro, com a dona més influent del món en tecnologia 2020 o el cas de Miquel Fernández, un català que va participar en l’estudi de viabilitat de la vacuna de la Covid-19 que està portant a terme la farmacèutica Pfizer. Des d’Exterior han fet la volta per a mitjans d’arreu del món.

Foto: Anna Navarro va ser nomenada la dona més influent del món en tecnologia 2020 [cedida]

LA TRIA D’EXTERIOR.CAT

01. ANNA NAVARRO. L’olotina resident a Silicon Valley (Califòrnia, Estats Units) va ser nomenada la dona més influent del món en tecnologia 2020 per la revista Analytics Insight. És l’actual vicepresidenta de NetApp, l’empresa número 1 del món en l’emmagatzematge de dades.

02. GERMÀ CAPDEVILA. Tot i viure a Barcelona des de fa una colla d’anys, les seves arreles i vivències a l’Argentina fan que sigui un testimoni rellevant per a la diàspora catalana. És el director de RAB Ràdio, una emissora en línia que aglutina la comunitat catalana de l’exterior.

03. MIREIA DOMÈNECH. La nord-catalana resident al centre d’Europa és periodista especialitzada en comunicació i relacions internacionals. En els últims 15 anys ha treballat d’assessora de comunicació corporativa. És l’especialista de referència del vot exterior català.

04. RAFEL CABALLERIA. El de Cardedeu és el coordinador tècnic del Servei de la Catalunya Exterior del Govern de la Generalitat. Acumula una llarga experiència de més de 20 anys a l’administració i de relació amb les comunitats catalanes a l’exterior.

05. LAIA BALCELLS. Doctora en Ciències Polítiques, la catalana resident a Washington DC és una de les expertes de referència mundial especialitzada en els estudis de política comparada. És professora titular de la Universitat de Georgetown, un dels centres més cotitzats del món acadèmic.

06. GUSTAU ALEGRET. El tarragoní és periodista i treballa a Washington com a presentador i editor del canal de notícies internacional NTN24. Segueix l’actualitat de la Casa Blanca i va rebre un Premi Emmy, que distingeix l’excel·lència de la indústria televisiva als Estats Units.

07. MAR TOMÁS. L’arquitecta barcelonina resident a Ciutat de Mèxic va ser distingida amb el Premi Nacional d’Habitatge de Mèxic en la categoria habitatge d’interès mitjà pel seu compromís amb el vessant social. El guardó, que promou el Govern Federal mexicà, reconeix les millors pràctiques de les empreses en els projectes de construcció d’habitatges.

08. MIQUEL FERNÁNDEZ. El reusenc resident a Norman (Oklahoma, Estats Units) és dissenyador de software i és una de les 43.000 persones que van participar en l’estudi de viabilitat de la vacuna de la Covid-19 que ha desenvolupat la farmacèutica Pfizer. És el president de l’ANC USA.

09. ISABEL TURULL. És professora de català a la Universitat la Sapienza de Roma. Durant la seva etapa com a docent, va publicar diversos treballs sobre didàctica i sobre gramàtica comparada italià-català. És l’actual presidenta de l’associació Catalans a Roma.

10. JORDI GAIRÍN. És el president del Centre Català de Luxemburg, una de les associacions més rellevants de la Catalunya exterior a Europa. També és integrant de la FIEC i del Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea. És una de les cares més reconegudes de la Catalunya exterior.

11. JOSEFINA CORTADELLA. La religiosa missionera de Martorell és la responsable de la comunitat de les Germanes Mercedàries a Malanje (Angola) des de fa gairebé 30 anys. És una de les figures rellevant en l’ajuda humanitària a l’Àfrica.

12. MÀRIUS VENDRELL. És el president de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) des de 2008 i president del Casal Català de Sao Paulo (Brasil). Fa 63 anys que viu a Sud-amèrica i és un dels representants de la Catalunya exterior més rellevants de l’Amèrica del Sud.

Foto: Jordi Gairín és el president del Centre Català de Luxemburg [cedida]

13. MONTSE MARÍ. Aquesta catalana d’El Masnou és des de fa més de 20 anys l’ànima del Centre Català de Kansai, que es troba al mig de l’illa principal del Japó, Honshu. Apassionada a l’art i la cultura ha estat capaç que Ventura Pons, Lluís Anton Baulenas o Miquel Masgrau hagin visitat Kansai.

14. SERGI MARZÁBAL. L’informàtic català resident a Breda (Països Baixos) és l’ànima i el creador del web Catalansalmon.com, una xarxa que des de fa molts anys és una eina de capçalera de la majoria de catalans que s’han instal·lat en qualsevol punt geogràfic del planeta.

15. MARY ANN NEWMAN. Catalanòfila, és escriptora, traductora i lingüista nord-americana. L’any 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi. És la directora del Farragut Fund for Catalan Culture de Nova York i col·labora periòdicament amb l’Institut Ramon Llull des dels Estats Units.

16. JOAN SERRA MONTAGUT. L’escriptor i activista català és el president del Casal Català de la Península de Yucatán. El 2019 va publicar el llibre ‘Petjades’, que recull els primers 20 anys d’història del Casal Català que ha esdeveningut un punt de referència al sud-est de Mèxic.

17. ALEIX PARÍS. L’enginyer aeroespecial barceloní és un dels joves catalans que s’està formant a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (Estats Units) -conegut com el MIT, en anglès-. És el paradís de la investigació, la innovació i l’enginyeria del món.

18. DAVID DÍAZ. El manresà resident a Bratislava s’ha fet un lloc entre la cuina de prestigi de l’Europa de l’est. Primer, a Praga, i després, a Bratislava. Uns anys en els quals va ser l’artífex d’introduir la cuina molecular a la República Txeca i ara supervisa el grup de restaurants Medusa, a Eslovàquia.

19. MARC MIGÓ. És un dels compositors més emergents de la música catalana. Des de fa quatre anys viu a cavall entre el seu barri, la Vila Olímpica de Barcelona i Nova York (Estats Units), on s’ha fet un lloc al prestigiós The Juilliard School.

20. RAFEL HIDALGO. El barceloní arrelat a Roma des de fa gairebé quaranta anys, s’ha convertit en la veu de Ràdio Catalunya Itàlia. Un projecte totalment amateur amb l’objectiu de divulgar la història i la cultura catalanes i que és un dels programes amb accent català amb més trajectòria arreu del món.

21. MUMA. Josep Maria Soler i Casas, conegut artísticament com a Muma, és un especialista en l’art de l’escultura social on ha realitzat més d’una trentena d’espectacles arreu del món. A més, des de fa 15 anys és professor a l’École romande d’arts et communication (ERACOM) de Lausana.

22. CÈLIA PALLÍ. La de Torroella de Montgrí, afincada des de fa 18 anys al Canadà, ha iniciat la seva carrera musical en solitari després de ser la mà dreta d’una icona musical internacional com Nelly Furtado i d’actuar per mig món en gires multitudinàries.

23. ÓSCAR CABEZAS. És el xef executiu de Telefèric, un restaurant de Walnut Creek (San Francisco, Estats Units) que va el punt d’arrencada del projecte d’expansió internacional després de 30 anys d’èxits a Catalunya. Compta amb tres restaurants: Walnut Creek i Palo Alto (Califòrnia) i Miami.

24. NORA JORBA. Un festival de música a Londres, a la catalana. La jove emprenedora Nora Jorba (Barcelona, 1991) va impulsar, el 2018, el London Catalan Festival en un dels locals de referència del jazz del mític barri londinenc del Soho, PizzaExpress Jazz Club.

La comunitat catalana a l’exterior és àmplia i diversa. Exterior.cat té el repte de seguir recollint el testimoni dels catalans a l’estranger.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram